Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

120 éve nem volt ilyen meleg nyarunk

Az idei a legmelegebb nyár 1901 óta – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Mint kiderült az első két nyári hónap átlaghőmérséklete 22,9°C, ami az eddigi legmagasabb a sorban – írták.

Az idei június a harmadik legmelegebb, a július pedig a legmelegebb volt a múlt század eleje óta Magyarországon – tették hozzá. Megjegyezték továbbá, hogy az augusztus egyelőre bíztatóbbnak néz ki.

Az OMSZ szerint a klímaváltozással két trend figyelhető meg. Az egyik ilyen, hogy egyre szélsőségesebb lesz az időjárásunk. Tehát ne csodálkozzunk, ha a következő években lesz egy-egy hűvösebb, hidegebb tavaszi hónap, vagy például karácsonykor húsvéti időjárás lesz.

A másik ilyen már évek óta megfigyelhető ­ változás az átlaghőmérséklet folyamatos emelkedése. Szerencsétlen esetben tehát növekvő átlaghőmérséklet mellett kaphatunk még egy extrém meleg periódust az átlagtól való pozitív eltérést.

Idén nyáron már négy hőhullám is volt Magyarországon. A tartós hőség miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos több alkalommal hőségriasztást, hőségriadót rendelt el.