Balogh Margit történész a helyiekkel összefogva azt a célt tűzte maga elé, hogy élő faluvá tegye hosszú távon a hatvan lakosú, Tolna megyei Murgát.

Műemléki védettség

Nemcsak helyi, országos műemléki védettséget élvez a murgai evangélikus templom elsősorban a karzatmellvéd festményei miatt. Ehhez képest meglehetősen rozoga állapotban van. De kik is szorgalmaznák a felújítását egy hatvanlelkes faluban, ahol az összesen két evangélikus hívő közül is nemrég meghalt az egyik?

Murga evangélikus temploma tíz év alatt épült, 1796-ra készült el. Ám a svábok kitelepítésekor megváltozott minden. Ha érkeztek is felvidéki vagy székelyföldi magyarok, azok katolikusok voltak, így aztán üresek maradtak az evangélikus templomok.

Pályázatok és adományok

Az egyházak sajnos a munkákat nem támogatja. Ahol már nem funkcionál az épület, csak kulturális örökséget képez, ott nem áll módjukban pénzt fordítani az állagmegóvásra. Pályázatok útján, gyűjtésekből és adományokból teremtik elő a rávalót. Az evangélikus templomra harmincmilliót nyertek, amiből a repedések eltüntethetők, a statikai problémák megoldhatók lesznek. A teljes felújítás egy tavalyi állapotfelmérés alapján 204 millió forintból lenne megvalósítható.