29. Lengyel Filmtavasz

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A péntekig tartó mustrán a lengyel filmművészet két új alkotását és hat VR-filmet láthat a közönség.

Csütörtökön az Uránia moziban az című, Oscar-díjra jelölt alkotást vetítik, emellett a Nem hagytak nyomokat című, igaz történeten alapuló filmdrámát is műsorra tűzik.

Az idei programban az új filmek mellett, olyan alkotásokkal is találkozhatunk, amelyek korábban ugyan már szerepeltek a budapesti Lengyel Intézet által szervezett filmfesztiválokon, azonban univerzális mondanivalójuk és magas művészi kvalitásuk miatt rászolgálnak arra, hogy újra, nagyobb nézőközönség számára is bemutassuk őket. Magyarországon először lesz látható Jan Holoubek 25 év ártatlanság (25 lat niewinności) és Piotr Domalewski El innen (Jak najdalej stąd) című alkotása. Łukasz Palkowski A legjobb (Najlepszy) és Janusz Kondratiuk Kutya-macska barátság (Jak pies z kotem) filmjei már népes magyar rajongótáborral rendelkeznek, töretlen népszerűségnek örvendenek. Stefan Wyszyński bíboros születésének 120. és halálának 40. évfordulója alkalmából Teresa Kotlarczyk a Prímás. 3 év Stefan Wyszyński bíboros életéből (Prymas. Trzy lata z tysiąca) című megrendítő alkotásával emlékezünk az „évezred prímására”.

A vetítések ingyenesek.

(forrás, fotó: https://film.artmozi.hu/)