A jeges kávé igazi nyári csemege: frissítő, élénkítő ital, ami egyben finom desszert is lehet. Otthon is elkészíthetjük, hiszen minden hozzávaló kapható Szekszárdi boltokban, de ahhoz, hogy igazán jó minőségű legyen a végeredmény, több dologra is figyelni kell. Összegyűjtöttük, hogy melyek a leggyakoribb hibák az elkészítésénél.

Gyenge kávét főzünk

Talán az egyik leggyakoribb hiba a jeges kávé otthoni készítésénél. Mivel sok jégre van szükség az ital lehűtéséhez, az felvizezheti a kávét, így extra erős kávé kell ellensúlyozni a jeget. Baristák azt javasolják, hogy mindig dupla kávé legyen az alap, hiszen az olvadó jég gyengíti a kávé ízét. Minden pohár jeges kávéhoz számoljunk négy teáskanál őrölt kávét. Miután elkészítettük az italt, tároljuk egy üvegedényben a hűtőben.

Klasszikus jégkockát használunk

Az egyik legjobb módja, hogy ne hígítsuk fel a kávét vízzel, ha a jégkockát is kávéból készítjük. A jeges kávé mellett ezeket a jeges kávékockákat felhasználhatjuk például koktélokhoz is. Ha legközelebb marad a főzött kávéból, fagyasszuk le ahelyett, hogy kiöntenénk.

Kristálycukorral édesítjük

Persze a legjobb, ha nem teszünk bele édesítőt, de ha mégis, soha ne kristálycukorral szórjuk meg, hiszen a túl hideg kávéban nem oldódnak fel a kristályok. A tökéletes jeges kávéhoz használjunk szirupot (vagy a kávét még melegen édesítsük meg).

Rossz vizet használunk

Amikor jeges kávét készítünk inkább a kávéra koncentrálunk, nem a vízre. Mivel azonban a kávé többnyire vízből áll, logikus, hogy a "nem jó ízű víz" (lehet túl vasas, fertőtlenítőszeres stb.) megváltoztatja a kávé ízét. Ezért fontos, hogy szűrt vizet használjunk kávéfőzéshez.

Régi a kávé

A jeges kávé nyáron tényleg egy igazán frissítő csemege, ezért kár elrontani az ízét. Márpedig a nem friss kávéból készített ital keserű lehet, némi kellemetlen mellékízzel. A kávét, legyen szemes vagy őrölt, tároljuk légmentesen zárható edényben, és a vásárlást követő két héten belül fogyasszuk el. Utána ugyanis egyre gyorsabban veszít a zamatából.