A pályázatok augusztus 2-tól kitölthetők. Kedden jelent meg a felhívás, miszerint a pályázó önkormányzatok, önkormányzati konzorciumok 25 millió forintot nyerhetnek vissza nem térítendő támogatásként, egyösszegű előfinanszírozással, utólagos elszámolási kötelezettség mellett. Az agrárminiszter kedden jelentette be, hogy minden eddiginél nagyobb, 5 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg idén a zártkerti program.

Nagy István közölte, hogy a pályázatokat augusztus 2-től a Herman Ottó Intézet Nkft. honlapján lehet kitölteni. A benyújtási időszak augusztus 9-től a keretösszeg kimerüléséig, vagy augusztus 15-ig tart.

Pályázati feltétel az, hogy sok -féle növényt tartsanak fenn a zártkertnek nyilvánított ingatlanokon, fejlesszék a mezőgazdasági hasznosítást támogató infrastruktúrát, valamint a hagyományos épületek, szakrális műemlékek felújításának terve is.

A hagyományőrzés is a cél

A miniszter abban bízik, hogy a pályázat hozzájárul a hagyományos gazdálkodás fellendüléséhez és a régi tájfajták elterjedéséhez, amelyből kézműves termékek készülhetnek. Hozzátette azt is, hogy szerinte fontos, hogy megmaradjanak a hagyományos építésű pincesorok, boronaházak, régi kápolnák, útmenti feszületek is.

 

Kép: retromuzsika.hu