A tél folyamán sem kell lemondanunk a konyhakertben termesztett zöldségekről, fűszernövényekről, de hogy ne érjen minket csalódás, csak olyan növényeket válasszunk, amelyek jól tűrik a téli időjárás viszontagságait.

Leveles kel

Sokak fodros kel néven ismerik a leveles kelt, de egy biztos, az egyik legjobb hidegtűrő zöldségféle a konyhakertben. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy bizonyos fajtái akár 80-90 cm magasra is megnőnek, nagyon mutatósak. A leveles kel vitaminokban- és ásványi anyagokban kifejezetten gazdag.

Spenót

Gyakorlatilag egész évben termeszthető a spenót, amelynek az erőteljes növekedéshez laza, tápanyagban gazdag, nedves talajra van szüksége. A spenót vetőmagokat 2 cm mélyen ültethetjük szabadföldbe 10×20 cm-es tő- és sortávolságra. A vetés után körülbelül hat héttel már szedhetőek a zamatos levelek.

Fokhagyma

A tél egyik legfontosabb szezonális zöldsége a fokhagyma, amelynek rendszeres fogyasztása számos pozitív élettani hatással bír. De a fokhagyma a konyhakertben is nagyon hasznosnak bizonyul, mert a legtöbb konyhakerti zöldség sokkal egészségesebben fejlődik a közelében, ugyanis számos kórokozót, kártevőt távol tart a veteményestől.

Téli porcsin

Remek hidegtűrő képességéről ismert a vitaminokban gazdag, egyéves téli porcsin, amelynek zsenge leveleit egész télen szüretelhetjük. A dekoratív megjelenésű növény frissen és főzelékként fogyasztva is igen kedvelt. A talaj iránt nem igényes, könnyen termeszthető zöldségféle.

Áttelelő saláta

Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmáról ismert az áttelelő fejes saláta, amely az egyik legkedveltebb alacsony hőigényű zöldségféle, leveleinek színe lehet világoszöld, mélyzöld, alakjuk visszás tojásdad. Az áttelelő saláta magjai 1-2 °C-os hőmérsékleten kezdenek csírázni.

 

Képek: kertlap.hu, dietless.hu, hazipatika.hu, salatazo.hu,