A magyar forintot a második világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be a pengő helyett. Kibocsátáskor még arany alapú pénz volt. Azóta Magyarország hivatalos fizetőeszköze, neve kisbetűvel írandó, jele az Ft, nemzetközi kódja a HUF (Hungarian forint). A forint váltópénze a fillér (jele: f) lett, de ez 1999 óta már nincs forgalomban, 2008. március 1-jén kivonták a pénzforgalomból az egy- és kétforintos érméket is.

Forgalmi érme emlékváltozatok a jubileumra

A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank az 5 forintos forgalmi érme hatféle emlékváltozatát bocsátja ki összesen 12 milliós példányszámban. Az érmék hátoldalán egy-egy betű található, pontosan hat, melyek összerakva a FORINT szót formálják. A betűk háttere pedig mozaikként a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházát jelenítik meg.

Az új érmével vásárlások során találkozhatsz

A Magyar Nemzeti Bank betűnként 2-2 millió, azaz összesen 12 millió darab érmét bocsátott ki, melyek így a forint történetének legnagyobb példányszámban forgalomba hozott érme emlékváltozatai. A különleges ötforintosok már elterjedtek a forgalomban, így bármikor, bárhol találkozhatsz velük Te is!

Szeretnél egy szettet?

Ha szeretnél egy komplett gyűjteményt belőlük, akkor figyeld a pénzforgalmadban megjelenő ötforintosokat és gyűjtsd össze őket. Ha nem akarsz vesződni a gyűjtögetéssel, van más lehetőséged is. A jubileumi érmék különleges szettekben megvásárolhatóak a Magyar Pénzverő Zrt. webáruházában és érmeboltjában.