Tolna megyei szabadföldi dinnyéket is árusítanak az üzletekben és az utak mentén. Görög és sárgadinnye egyaránt megtalálható a kínálatban. A megyében Paks, Szedres, Jánosmajor, Tengelic és Dunaföldvár határában hagyomány a dinnye termesztése, csakhogy a terület egyre kisebb lesz.

Egyelőre drágán adják a hűsítő gyümölcsöt

A szedresi Bognár János elmondta, április közepe óta, mióta a palántákat a fóliaalagútba rakták, dolgoznak azért, hogy nyáron legyen bevételük.

Rengeteg munka van amögött, hogy idén is árusíthatják a dinnyéket. Májusban még a hideg okozott gondot, most pedig a túlzott forróság okoz problémákat. Bognár Jánostól megtudtuk ugyanis, hogy a kisebb gyümölcsöket „lerúgta” a növény a 35 feletti fokban. Az árról folyamatos tárgyalások folynak, jelenleg viszont a jó hazai gyümölcsöket meg kell fizetni.

Nem könnyű a gazdák élete

A Tolna megyei dinnyetermesztők sok mindent megéltek az elmúlt évtizedek alatt: értékesítési válságot, jégverést, szárazságot, a görög, az olasz és a spanyol import árletörő hatását. Valaha több száz hektáron termelték a legkorábban érő fajtákat, amely több tucat családnak nyújtott megélhetést megyénkben. Azonban néhány egymást követő évben rossz szériába kerültek, a ráfizetéses gazdálkodás más útra terelte egy részüket.

 

Kép: promotions.hu