Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A Zala megyeiek utaznak a legszívesebben elektromos autóval

Sokan töltötték ki az elektromos autózásról szóló online kérdőívet, amelynek eredményei nagyon tanulságosak voltak az MVM Mobiliti Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, a beérkezett visszajelzéseket részletesen elemzik és azokat figyelembe veszik a jövőben.

A kérdőív visszajelzései alapján a Zala megyeiek a legaktívabb elektromosautó-használók, a Békés és a Hajdú-Bihar megyeieket viszont kevésbé hozza lázba a téma, a Borsod, Szabolcs, illetve Heves megyében élők a többi megyéhez képest inkább másik töltőpontra mennek, mint hogy várakozzanak egy szabad töltőre.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy annak ellenére, hogy a válaszadóknak csak kevesebb mint negyede elégedett a töltők földrajzi lefedettségével, elenyésző részük vélekedik úgy, hogy nehéz töltőt találni azok foglaltsága miatt. A válaszadók nagy része nem várakozik túl sokáig, inkább megkeresi a legközelebbi szabad töltőpontot, ha a kiszemelt töltőállomás foglalt. A visszajelzések alapján a tölteni kívánó villanyautósok maximum 10 percet várnak egy-egy töltőállomáson foglaltság esetén.

A kérdőívet kitöltők döntő többsége feltöltött autóval indul útnak. A töltéseik harmadát publikus töltőkön végzik. A kérdőívből az is kiderül, hogy a villanyautósok a kevesebb töltőponttal rendelkező, de sűrűbben elhelyezkedő töltőállomásokat preferálnák, szemben a ritkábban telepített, hatalmas töltőcentrumokkal.

A hosszú töltési idő a kitöltők közel negyedét kevésbé zavarná, ha hasznosan tudná tölteni az idejét közben. A legnépszerűbb pluszszolgáltatás-ötletek az autó- és ablakmosó, a porszívó és a kompresszor voltak. A technológia fejlődésével, az akkumulátorok növekedésével, valamint a villám- és ultragyorstöltők terjedésével a töltési idő bizonyosan jelentősen rövidülni fog, így hosszabb távon azok is elégedettebbek lesznek, akiket leginkább ez zavar az elektromos autózásban.