Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A benzinturizmus vége: ezt gondolják róla Ausztriában

Diszkriminációnak tartja a Bécsi Jogtudományi Egyetem dékánja, hogy csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron a magyar benzinkutakon.

Walter Obwexer az ORF-nek adott interjúban elmondta, az indirekt megkülönböztetést tiltja az Európai Unió, ha azt nem támasztja alá valamilyen megalapozott indok. Hozzátette: hogy az anyagi teher nem elegendő magyarázat, és emiatt a rendelkezés jogsértőnek minősül az EU-n belül. A dékán úgy fogalmazott, ha a kabinet a magyar családok tehermentesítésével indokolná a döntést, az már elfogadható, bár továbbra is megkérdőjelezhető lenne. 

A jogász azt tanácsolja, hogy ha valaki piaci áron vásárol üzemanyagot Magyarországon, akkor őrizze meg a tankolás blokkját, hiszen nem lehet kizárni azt sem, hogy kártérítési gyűjtőpert indítanak a károsultak.

A Kronen Zeitung olvasói közül ugyanakkor többen egyetértenek az intézkedéssel. Számos hozzászólás szól arról, hogy az osztrák kormány, miért nem tudott meghozni egy hasonló döntést, hiszen a magyar példából kiindulva, van lehetőség az üzemanyag árának szabályozására. Egyikük azt írja: „Ki gondolta volna, hogy eljutunk odáig, hogy az ember nem engedheti meg magának a tankolást a saját országában?” Van, aki abban látja a megoldást, hogy mindenki csak a legszükségesebb esetekben üljön autóba, de sokan vélekednek úgy, hogy a kabinet is tehetne lépéseket a helyzet normalizálása érdekében.

A fogadtatás természetesen itt sem egyértelműen pozitív. Az egyik vélemény szerint, aki okosan gondolkodott, nemcsak tankolni járt át, hanem például bevásárolni is, amivel a magyar gazdaság teljesítményéhez járult hozzá. „Pár hét, és talán Orbán is rájön erre.” – fűzi hozzá a kommentelő.