Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

A nehéz töri után egy könnyű angol

Megkezdődtek az idegen nyelvű érettségi vizsgák. Csütörtökön angol nyelvből bizonyíthattak országszerte a diákok. Középszinten ma 48 ezren, emelt szinten 20 ezren írásbeliztek. Szekszárdon látványosan kevesebb volt a vizsgák után a feladatsorokat kitárgyaló csoportosulás, jóformán mindenki angolosan távozott. Ez a tény nem jelent azonban rosszat, az éjjel beköszöntött fronthatás és a szomorkás idő sem szegett kedvet, annak ellenkezőjét, elégedett és vidám, ámde a hét fáradalmait igencsak kipihenni akaró érettségizőket eredményezett. Így értékelték a napot a már majdnem érett helyi fiatalok.

“A szövegértés nekem nagyon egyszerű volt. Nem találkoztam nehézségekkel. A nyelvhelyességben voltak elgondolkodtató feladatok, a hallott szövegnél pedig előfordult, ahol csak tippeltem. Összességében könnyű volt.”

Alapvetően egyetértésben volt a három frissen érettségizett lány. A kis csapatból, akik talán egyedüliként maradtak beszélgetni, az egyik lány szűkszavúan és markánsan összegezte véleményét.

“Nem számítottam másra, mint amit kaptam. Felkészültem rá jól.”

Előrehozott érettségit tettek, most tizenegyedik osztályosok. Őket a Garay János Gimnázium udvarára kilépő két fiatal fiú követte, tizedikesek. Csak angolt írtak ők is, szintén előrehozottan. Átlagos nehézségűre értékelték, nem emeltek ki egy olyan feladatrészt sem, amit különösen nehéznek vagy könnyűnek ítéltek volna.

“Szerintem jó volt, nem is volt könnyű, nem is volt túl nehéz. Megoldható volt. Ötösre számítok, az a cél.”

Foglalta össze meglátásait a fiatalember. Tizedik osztályos, tehát ugyancsak előrehozott vizsgát tett angolból, de már most tudja, hogy a Budapesti Műszaki Főiskolán szeretné folytatni tanulmányait.

Változott a nyelvhez való hozzáállás

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy Magyarországon a többi országot figyelembe véve aránylag alacsony az idegen nyelveket jól beszélő emberek száma. Erről pont itt írtunk. A most megkérdezett fiatalok válaszai alapján objektíven megítélni nem lehet, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a jövő generációnak sikerülhet talán jobban felzárkózniuk és a legkevesebb, hogy diplomájuk megszerzését nyelvvizsga-problémák nem akadályozzák.

Találkoztunk Rebekával. Nagyon sietett, nem volt ideje megállni, annyit azért elmondott, hogy az angolja jól sikerült, ellenben a tegnapi történelemmel, ami miatt aggódik kicsit.

“Az első része nekem tetszett, könnyű volt. A második része kicsivel nehezebb, a nyelvhelyesség. Összességében jól sikerült.”

A mosolygós fiatal lány célja, hogy felvegyék nemzetközi tanulmányok szakra a Budapesti Gazdasági Egyetemre. A következő fiú a mai angol után egy holnapi német érettségit is bevállalt középszinten.

“Hát én viszonylag jónak éreztem. Az első vizsgarész sikerült a legjobban. Sokkal egyszerűbb volt, mint amire számítottam, viszont a hallás utáni szövegértést nehezebbnek éreztem, mint az eddigi években. Ötösre számítok, eddig mindegyik próba, amit írtam, jól sikerült, úgyhogy remélem ez is jó lesz.”

A gimnázium kerítésén bőven túl járva találkoztunk össze a határozott jövőképpel és egészséges önértékeléssel rendelkező diákkal, akin érezhető volt, hogy fiatal kora ellenére nagyon céltudatos és tele van tenni akarással.

“Rendkívül egyszerűnek gondolom. Angolból úgy vélem, hogy jó tanuló vagyok és szerencsére rendkívül jó nyelvérzékkel rendelkezem. Összességében nézve szerintem másoknak is megoldható volt.”

A vizsgák vége előtt vár rá még egy informatika érettségi. Egyébként jogi pályán képzeli el magát. Szerintünk sima ügy lesz neki.

Holnap a legtöbb diák már tényleg fellélegezhet. Az öt főbb tantárgyból véget ér az érettségi. Járványügyi szempontból tudomásunk szerint akadálytalanul zajlottak eddig országszerte a megszervezett vizsgák. Az intézmények a tavalyi tapasztalatokkal a hátuk mögött számtalan egészségvédelmi intézkedéssel biztosították a megfelelő vizsgakörülményeket.

Köszönjük a tanárok és diákok együttes munkáját, hozzáállását, szolidaritását, valamint kitartását!