Csapatokban szállnak a szekszárdi dombvidéken. Egy olvasónk által kapott fotókon jól látszik, hogy a seregélyek idén szép számmal veszik kezelésbe az ültetvényeket.

Hangjuk jellegzetes, távolról felismerhető

A seregély zajos madárfaj, különösen alvóhelyei közelében és más csoportos tevékenységek közben nem túl dallamos, ám változatos dalt hallat, nagyon sok hang utánzására képes. Azt mondják az egyik legintelligensebb madár. Csapatokba verődnek. 

Segít és árt is egyben

A mezőgazdaság számára káros gerinctelen állatok nagyfokú irtásával képes segíteni a gazdákat. Viszont, ha nem figyelünk nem kell szedni a meggyet. Kártevő lehet a földeken, mivel megdézsmálja a gyümölcsösöket és a gabonaféléket. A madarak nemcsak a gazdáknak, hanem az egyszeri kiskerttulajdonosnak is rengeteg kárt okoznak. Szó szerint lelegelik a cseresznyefát. A szőlőterületek, gyümölcsösök ősi ellensége a seregély. Márpedig a szekszárdi dombvidéken szőlő terem szépen.

Hogy védekezz?

A madárkár elleni védekezésben a legfontosabb szabály, hogy tartsuk távol a területtől.  Nyár közepétől a szüret időszakáig megdézsmálja az érett gyümölcsöket, szőlőszemeket, és amit nem dézsmál meg, azt az izgága mozgásával leveri, megsebzi. A védekezés klasszikus módszerei sokszor hatástalanok ellene. A seregély nagyon hamar hozzászokik például a MADÁRIJESZTŐHÖZ. 

De! A „táncoló szörnyek” hatásosak lehetnek. Egy vékony, rugalmas műanyag fóliából készült csőről van szó, rajta kétoldalt két kar is található, amelybe alulról egy kompresszor szakaszosan levegőt fúj be, amitől az egész folyamatosan mozog, bólogat. Lehet, hogy megéri áldozni rá. A fák koronaszintje fölött kifeszített huzalokra színes, fényes szalagokat, tükröket is aggathatunk, amiket a szél folyamatosan mozgat. Erre jók a régi, már nem használt CD lemezek is. A ragadozó madarat formázó makettek általában műanyagból készülnek. Ez is hatásos lehet. 

Ha más megoldás nincs, addig járjunk a fára gyümölcsöt szedni, míg nekünk is jut belőle…