Tolna megyében 37 generátort üzemeltet a NAK egymástól kb. 10 km távolságra. Ebben az évben Tolna megyében már 17 beavatkozást hajtottak végre, az egy generátorra számított átlagos üzemidő 71 óra. 

„Május 25-én a talajgenerátorok a jégesőelhárítási technológiát betartva a megfelelő időben lettek bekapcsoltatva, járásonként eltérően, de általában 13 óra 23 perctől 21 óra 19 percig üzemeltek”

– olvasható Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei vezetőjének közösségi posztjában. Ebben az évben a legintenzívebb időjárási folyamat május 25-én zajlott le.

Sok helyen volt jég

Az időjárást egy északnyugatról érkező hidegfront határozta meg. A front előterében elsősorban délnyugaton, délen jelentősen instabillá vált a légkör, középszinten egy meleg, nedves szállítószalag húzódott felettünk, és a magasban kellően nagy szél volt jelen. 

„Így nagy esély nyílt a hevesebb, szupercellás zivatarok kialakulására, melyeket elsősorban nagy méretű (2-4 cm-es) jég és intenzív csapadékhullás kísért. Több szupercella is létrejött, az egyik Kaposváron haladt keresztül, majd Tolna megyén, Szekszárdtól délre.”

Mint fogalmaz a tájékoztató, a jégesőelhárításnak vannak korlátozó tényezői.

A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ezek ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés.

Ilyenkor teniszlabda nagyságú jégből lehet dió nagyságút, dió nagyságú jégből cseresznye nagyságú jeget produkálni stb. Ilyen nap volt május 25. is. 
 


Olvasói videó! Szekszárdon is esett jég. Volt ahol 2-3 cm nagyságú jégdarabok hullottak. 


Többször, néhány percig, változó intenzitással. Olvasóink az északi városrészről jeleztek jeget, de a közösségi oldalon osztott fotók szerint nem csak ott volt. 


Mit mondanak a meteorológusok?

Hidegfront érkezik nyugat felől, heves zivatarokat hoz magával. A várható heves zivatarok miatt 14 megyében narancssárga figyelmeztetés van érvényben, délen akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet.
Szupercellák okoznak pusztítást az ország déli felén, többfelé 3-5 centiméter átmérőjű jégdarabok törtek ripityára ablaküvegeket, tetőket – írja az időkép portál. 

Akár 3-5 cm átmérőjű jég, felhőszakadás és 100 km/óra körüli széllökések is társulhatnak a leghevesebb zivatarokhoz.

Várjuk ha van fotód vagy videód!