Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A ChinaDan nevű felhasználó a múlt héten a Breach Forums hackerfórumon 10 bitcoinért cserébe kínálta eladásra a több mint 23 terabájtnyi érzékeny adatot. Bejegyzésében azt írta, hogy a tetemes mennyiségű adat a sanghaji nemzeti rendőrség 2022-ben kiszivárgott adatbázisa, mely több mint 23 terabájtnyi adatot és információt tartalmaz, több mint egymilliárd kínai állampolgártól.

Az adatbázisban több mint egymilliárd kínai állampolgár érzékeny adata szerepel, mint: név, lakcím, születési hely, személyi azonosítószám, mobilszám, valamint minden általuk elkövetett bűncselekmény/ügy részlete. 
A hackert sem sikerült elérni, ám az általa közzétett bejegyzést azóta több kínai platformon, például Weibón és WeChaten is elemezték, s egyre többen aggódnak amiatt, hogy ChinaDan állítása nagyon is valós, és tényleg a birtokában van a több mint egymilliárd ember személyes adatait tartalmazó adatbázis.
Kendra Schaefer, a pekingi székhelyű Trivium China tanácsadó cég technológiai vezetője egy tweetben reagált a hírre, s úgy fogalmazott, a mai világban nehéz megkülönböztetni az igazságot a pletykáktól, ám ha bebizonyosodna, hogy a hacker állítása valós, az nagyon, de nagyon komoly probléma lenne.
Ha ugyanis tényleg a hacker birtokában van az adatbázis, az azt jelentené, hogy a kínai közbiztonsági minisztérium hibázott, és egy rést hagyott a biztonsági rendszeren, ez pedig beláthatatlan következményekkel járna adatbiztonsági szempontból.
A botrány pedig a lehető legrosszabbkor robbant ki, hiszen Kína az elmúlt időszakban megfogadta, hogy ezentúl komolyabban veszi az online felhasználói adatok védelmét, miután egyre több nyilvános panasz jelent meg a médiában a szakszerűtlen adatkezelés, valamint az adatokkal való visszaélések kapcsán, a lakosság pedig egyáltalán nem nézi jó szemmel, hogy visszaélnek érzékeny adataikkal.