Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Nemzeti Levéltár, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár valamint a szekszárdi önkormányzat között már hónapok óta zajlanak a tudásközpont berendezésállományának beszerzését előkészítő egyeztetések. Dr. Biró Gyula aljegyző a beszerzésről elmondta, rendkívül szerteágazó és bonyolult közbeszerzés lesz, mert sokféle eszköz beszerzéséről kell gondoskodni. A cél, hogy jövő őszre, a tervezett nyitás időpontjára minden a helyére kerüljön.

Az intézmény jövő áprilisra elkészülhet 

Liebhauser János, a könyvtár igazgatója szerint az építkezés rendkívül előrehaladott állapotban van, jövő áprilisra elkészülhet. Ezután következik a szakhatósági engedélyek beszerzése. Addig is a két intézménynek meg kell állapodnia a közös üzemeltetés részleteiről is, ami szintén ezen találkozók feladata az ingóságok beszerzésén túl. Az új könyvtár a kor szakmai követelményeinek megfelelő lesz majd, vagyis a látogatók böngészhetnek, szabadon kereshetnek a fellelhető könyvek között. A mai épület ilyen célú felhasználásra alkalmatlan, nem is arra készült.

Alkalmas lesz betölteni a levéltár szerepét

A levéltár megyei igazgatója, dr. Várady Zoltán szintén azt emelte ki, hogy az épület a mai vármegyeházával ellentétben alkalmas lesz egy modern levéltár biztonságos működtetésére. Ebbe beleértendő az is, hogy a levéltárak ma már ügyfélszolgálatot is tartanak, miután nemcsak kutatók vehetik igénybe a szolgáltatásaikat. Ahogy az igazgató fogalmazott, minden vágyálmuk nem teljesült, de a tudásközpont megépülésével jelentős távlatok nyílnak a levéltár működését tekintve.