Mintegy 2 millió forintos, a tudományt és a művészetet összekapcsoló programot indít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). A Művészeti Rezidenciaprogramban a kiválasztott művészek többek között olyan témakörökhöz kapcsolódóan alkothatnak, mint az építőanyagok belső világának feltérképezése, vagy a mérnöki és orvosi tudományok határterületét jelentő biomechanika.

10 hónapos az együttműködési időszak 

A programban résztvevő alkotók a BME tudományos műhelyeiben folyó munkát alaposan megismerve, saját eszközeikkel vesznek részt a szakmai szempontok lefordításában, a nagyközönséggel folytatott hatékony párbeszéd megteremtésében, amellyel egyben új műalkotást is létrehoznak. A 10 hónapos időszakot az együttműködés során megvalósult munkák bemutatása zárja.

Egy workshop vár a művészekre

A program részeként a kiválasztott művészek alkotói folyamatukról az érdeklődő kutatóknak és hallgatóknak workshopokat tartanak: bevezetik őket a művészeti kreativitás működésébe, és megismertetik velük a tudományos-technikai fejlesztések művészi reflexiójának szempontjait. A programra benyújtott pályázatok összesen hat témakörhöz kapcsolódhatnak. A Művészeti Rezidenciaprogramban kiválasztott nyertes alkotók 10 hónapon keresztül havi nettó 150 ezer forint támogatásban részesülnek.

Mentorok segítik a munkát 

A művészek munkáját a BME kutatói mentorként segítik. A pályázatokat a leendő mentorok előzetesen véleményezik, majd meglátásaik figyelembevételével a két nyertest a szakmai zsűri választja ki. A zsűri elnöke Kicsiny Balázs  képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanára. A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. március 25.

A pályázatról további információ olvasható a  https://rezidensmuvesz.bme.hu/palyazati-kiiras/ linken.