Nem mindenki jár alkotótáborba, van aki szervezi azt. Stekly Zsuzsa is pont ilyen ember. Idén immár ár 15. alkalommal tartott zománcművészeti alkotótábort a saját, bonyhádi házában. Az elmúlt héten együtt készített zománcképeket G. Tamási Ibolyával (Budapest), Hertelendy Zsuzsával (Salgótarján) és Ragány Adrienn-nel (Dunavarsány). Együtt élik át az együtt alkotás örömét.

Már ismerték a művészt

Stekly Zsuzsa bonyhádi alkotó neve sokak számára ismerősen csenghet. 45 éve foglalkozik tűzzománcok égetésével. 2018-ban Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban nyílt kiállítása, aminek nagy sikere lett.

Most egyféle technikát sajátíthattak el

A táborban nem volt kötött téma, mindenki a saját fejéből kipattant ötletet valósíthatta meg. Mivel a zománckészítésen belül rengeteg technika létezik, így a mostani táborra kiválasztottak egyet. Végül a rekeszzománc-művek előállítására esett a választás. A résztvevők már ismerték a technikát, de Stekly Zsuzsa a biztonság kedvéért összeállított a táborozóknak egy listát lépésről lépésre, emlékszik még ugyanis, hogy annak idején milyen nehéz volt megtanulnia a technika csínját-bínját. A rekeszzománc-késztítésnek nincsen jól használható szakirodalma, pedig nagyon szükség lenne rá, hogy segítse a következő zománcműves nemzedék tanulását.

 

Kép: kozterkep.hu