Augusztus utolsó hétvégéjén és szeptember első felében újra elindulnak a népszerű szarvasbőgés hallgató túrák a pörbölyi Ökoturisztikai Központból. 

Tudod mi a szarvasbőgés?

A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura. A szarvasbőgés a vadászember egyik legkedvesebb ünnepnapja.

A gímszarvas bika jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát.

Így a bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról. A bőgés tehát már egyfajta versengés a bikák között.

Szervezett túrák  a különleges élményért

Augusztus 27. és szeptember 11. között pénteken és szombaton  a résztvevők az erdei vasúttal juthatnak el a “leghangosabb” erdőrészekbe ahol nagy eséllyel lehet szarvasbőgést hallani.

A túrák célja, hogy a résztvevők a lassan besötétedő réten vagy tisztáson csendben ücsörögve, sétálva átérezhessék a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát. 

Nem valószínű, hogy meg is pillanthatják a közelükben bőgő szarvasokat, és a bőgés intenzitása is estéről-estére változik.
A férőhelyek korlátozott számban vehetők igénybe, előzetes egyeztetést kérnek a szervezőlk.