Többek között ezt kérik a tűzoltók. 21 tűzesethez és 8 műszaki mentéshez vonultak megyénk tűzoltóit az elmúlt négy nap leforgása alatt.

Tűz, tűz hátán

Szabadtéri tüzek, kéménytűz, közúti balesetek, tetőgerincen rekedt macska adott munkát a beavatkozó egységeknek. Csak a nemzeti ünnepünkön 8 alkalommal vonultak tűzoltóink avar, gaz és kerti hulladék tüzeihez. Paks, Mosdós, Tevel Tamási, Medina, Bogyiszló, Gerjen településeken kívül a szomszédos megyébe is riasztották a Tolna megyeieket. A többnyire kerti zöldhulladék égetése közben tovább terjedő, kisebb kiterjedésű tüzeket egy-egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a beavatkozó tűzoltóegységek. 

A négy nap leforgása alatt 18 esettel emelkedett megyénkben a szabadtéri tüzek száma, így idén összesen már 46 szabadtéri tűzesethez vonultak a Tolna megyei egységek. 

Majd 28 hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

Legfontosabb a figyelem!

A szabadtéri tüzek elkerülhetők, többnyire a kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkeznek, holott erre nincs mindenhol lehetőség. Csak ott szabad elégetni a kerten belül összegyűlt száraz növényt, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad. a lángok néhány pillanat alatt elérhetik a közeli tárgyakat, épületeket.

Akár a kerti party is „fuccsba” mehet

Március 15-én, Tevelen egy kerti grillezéshez készülődtek, amikor a környezetben található száraz fű meggyulladt. Ezért fontos, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát mi is kezelni tudunk. Mindig legyen a közelben az irányításához szükséges eszköz, valamint oltóanyag. Feltámadó szél esetén azonnal oltsuk el a tüzet, és akadályozzuk meg annak visszagyulladását.

fotó: pixabay