Várai Tamás „szolgálati naptára” népszerű a kollégák között.  

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül a Tűzoltóság Napja alkalmából „Az év tűzoltója” miniszteri díjat adományozta, egyben jutalomban részesítette Várai Tamás Zoltán tűzoltó zászlóst, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát.

Több, mint munka! Hivatás

A műszaki vénával is felvértezett zászlós egy ismerőse invitálására jelentkezett tűzoltónak. 1998. május 1-jén szerelt fel Dombóvár Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságára, mint beosztott tűzoltó.

Szakmai ismereteit a képzések mellett autodidakta módon folyamatosan bővítette.

2006-tól gépjárművezetői, 2012-től a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományában különlegesszer kezelői beosztást tölthetett be. A „C” szolgálati csoport oszlopos tagja tanulmányait folytatva, a tűzoltó szerparancsnoki képzés sikeres befejeztével, 2016. február 1-jétől tűzoltó szerparancsnoki beosztásban teljesít szolgálatot. Beosztásához tartozó feladatok ellátása mellett huzamosabb ideig a rábízott rajparancsnoki teendőket is kiválóan ellátta. 

Tudásszomja kiapadhatatlannak tűnik

Kitűnő műszaki érzékkel rendelkezik, melyet kiválóan hasznosít az összetettebb káresetek felszámolása alkalmával is.

Tudásszomja kiapadhatatlan, országos viszonylatban számos tűzoltó használja az androidos „Szolgálati naptár klasszikus” elnevezésű alkalmazást, amelyet a dombóvári zászlós fejlesztett.

Tapasztalatait rendszeresen megosztja a fiatalabb munkatársaival, önzetlenül segíti őket a beilleszkedésben. Hivatástudata a tűzoltóság iránti elkötelezettsége példaértékű.

Biztosított a szakmai utánpótlás a családban

Példamutató magatartása jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy fia is az apja nyomdokaiba lépjen, immáron Ádám is több, mint 3 éve teljesít szolgálatot a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. 
Tamás a szakmai feladatokon túlmenően szívesen vállal közösségépítő, értékteremtő és hagyományőrző tevékenységet is.