Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Alvászavar? Szemszárazság? Fáradtság? Biztos jó a szemed?

Idén is megszervezi a látás hónapját a Magyar Látszerész Szövetség, októberben díjmentesen végzik a látás- és szemüvegellenőrzést a kampányban részt vevő optikák. A szakemberek ugyanis azt tanácsolják, évente egyszer legalább érdemes látásellenőrzést végeztetni, a monitor előtt töltött irodai munkaórák ugyanis szemszárazságot, fejfájást, sőt, akár alvászavart is okozhat.

A szövetség közleménye szerint a szakemberek a szemüvegviseléssel, -tisztítással, lencsecserével kapcsolatban is adnak tanácsokat.
Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke szerint – akit idéznek a közleményben – legalább évente egyszer érdemes látásellenőrzést végeztetni.
A gyerekek esetében a látásromlás rossz teljesítményt, gyakori fejfájást, mozgáskoordinációs problémákat okozhat, őket érdemes iskolakezdéskor szemészhez vinni – tanácsolja a szakember. Látásukat később is érdemes megnézetni, hiszen a nagyobbak már sok időt töltenek monitor előtt, ami a készülékekből áradó kék fény miatt káros lehet.
A monitor előtt töltött irodai munka is okozhat szemszárazságot, fejfájást, alvászavart, teljesítményromlást, 40 éves kor felett pedig a szem már magától öregszik, ezért ebben az életszakaszban is ajánlott a rendszeres szűrés.
Idén új elemmel bővült a látás hónapja kampány: android és IOS készülékre letölthető a "Fontos a latasom" applikáció, amely megmutatja a felhasználóhoz legközelebb eső, kampányban részt vevő optikát.
A kampány részletei, illetve az abban részt vevő optikák listája megtalálható a www.latashonapja.hu oldalon.