Ismét Szekszárdra látogatott Antal Vali, a népszerű természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó, hogy „Mindent, amit a böjtről tudni kell” címmel előadást tartson az érdeklődőknek a Mentálhigiénés Műhely szervezésében.

Sok fajtája van a böjtnek 

A szakértő azt mondja, nem csak az a böjt, amikor valaki semmit nem eszik, hanem léteznek részböjtök, ilyen például a húsvéti időszakot megelőző böjt is. Ha valaki egy jól felépített léböjtöt tart, akkor nem érezheti magát elgyengültnek, vagy úgy, hogy kevesebb lett az energiája.

„Ha úgy csináljuk a böjtöt, hogy energiát nyerünk azáltal, hogy nem emészt a szervezet, akkor csináljuk jól.” – fogalmaz Antal Vali.

Ha elkezdünk böjtölni, lehetnek érdekes mellékhatások, például fokozott izzadás, viszketés vagy bőrkiütés. A táplálkozási tanácsadó szerint ezek azért vannak, mert a szervezetünk kiválasztja a méreganyagokat és az immunrendszerünknek fel kell ezeket dolgoznia.

„Minden böjt után nagyom fontos a bélflóra újraépítése. Egy jól karbantartott bélflóra, az gyakorlatilag olyan, mintha a bélflórában is csinálnánk egy nagytakarítást.” – mondja a szakértő.

 

Kép: ocista.sk