Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Az agrárszakképzés a továbbtanulás fő célpontja

Öt Agrárszakképzési Centrumot alakítottak ki

A célok elérése érdekében 2020. július 1-el alakították ki az 5 Agrárszakképzési Centrumot. Az öt központ összesen 58 feladat ellátási helyen 56 agrárszakképző iskolát foglal magába, ahol 2020-ban összesen 17 517 diák tanult.

„A 2021/22-es tanévben az augusztusi adatok alapján várhatóan 4326 új tanuló kezdi meg tanulmányait. Mintegy 10 százalékkal többen iratkoztak be az agrárcentrumok szakképző intézményeibe az előző tanévhez képest”

– közölte Nagy István agrárminiszter.

A tavalyi tanévtől kezdődően teljes körű átalakításon és megújuláson esett át az agrárszakképzés a versenyképesség javítása érdekében. Elengedhetetlen ugyanis, hogy a hazai mezőgazdaság lépést tartson a világban végbemenő technológiai fejlődéssel.

Elsődleges a szakképzési rendszer megteremtése

Az oktatási rendszer átalakításának elsődleges célja a munkaerőpiac igényeihez sokkal rugalmasabban alkalmazkodó szakképzési rendszer megteremtése, illetve a diákok versenyképes és gyakorlati tudással történő felvértezése. A speciális szakmai ismereteket ugyanis a duális gyakorlati képzésben az ágazati alaptudással lehet hatékonyan elsajátítani.

A minisztérium fenntartásában lévő intézményekben 2019 óta folyamatosan emelkedik a beiratkozó tanulók létszáma.  Egyre nagyobb az érdeklődés irányul a technikus képzések felé, elsősorban a mezőgazdasági technikusi és a mezőgazdasági gépésztechnikusi ismeretek iránt nagy a kereslet. A diákok körében a legnépszerűbb a mezőgazdasági és erdészeti ágazat. Ezekre a képzésekre a tavalyi évhez viszonyítva 14 %-al több tanulót vettek fel. A környezetvédelem és vízügy vonatkozásában pedig az előző tanévhez viszonyítva 44 %-all többen kezdhetik meg tanulmányaikat most szeptemberben.

 

Forrás: Világgazdaság