Mindig tudtuk, hogy a mozgás jótékony hatással van a szervezetünkre és az agyunkra. De pontosan mik is ezek a pozitív hatások? Két csoport létezik: az azonnal jelentkező hatások és a hosszú távú hatások. 

Amiket mindjárt észlelünk

Az előbbit azonnal észrevesszük magunkon, ahogy elkezdünk sportolni. Ide tartozik például az, hogy a mozgás javítja a kedélyállapotot és a koncentrációs képességet. Ahogy sportolni kezdünk, észrevehetjük magunkon, hogy könnyebben emlékszünk bizonyos dolgokra, hiszen a memóriát is javítja, ráadásul kevesebb stresszel élhetjük mindennapjainkat.

Hatások, amiket később veszünk észre

Amennyiben depresszióra vagyunk hajlamosak, a mozgás csökkenti a kialakulásának esélyét és ha már kialakult, segít leküzdeni azt, illetve a stressztűrő képességet is csökkenti. Növeli az agy alkalmazkodóképességét és gyorsítja a gondolkodást.

Gyerekeknek is ajánlott

A sportolást már gyermekkorban rendkívül fontos lenne elkezdeni. 5-17 éves gyerekeknek legalább napi 60 perc intenzív mozgás ajánlott, ami lehet bármilyen sport, játék, gyógytorna, testnevelés vagy családi kirándulás. A Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda programjai között több ilyen foglalkozást is találunk.