Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Az etetés célja inkább a gyönyörködés

Etessük a madarat?  Megoszlanak a vélemények az igenek és a nemek között. A madarakkal foglalkozó szakemberek szerint a hazánkban maradó és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői emberi segítség nélkül KÉPESEK átvészelni a telet. Azért nem vonulnak el, mert télen is találnak megfelelő táplálékot. Ha a területet hó lepi be, egyszerűen gond nélkül tovább repülnek.

De akkor miért is etetjük őket?

Tehetjük fel a kérdést. A választ pedig sokan tudják. Mert szépek és gyönyörködünk bennük. Arra azonban figyelj, hogy a szórakozás NE okozzon kárt nekik.  Vagyis ha elkezded az etetést az első tartós fagyok beköszöntétől, akkor annak megszűnéséig, általában március második feléig ne hanyagold el őket. Ha fogy az eleség, továbbrepülnek. De számukra is biztonságot ad a megszokott etető. Te pedig így kerülhetsz az élményhez a legközelebb.

Szekszárd madárbarát

Szekszárd számos helyén látni kis etetőket. Van ahol konkrét etetőfa várja a madárkákat, van ahol kis szolid, házilag készített alkalmatosság.

Kutakodva a fotóarchívumban még olyan képeket is felleltünk, ahol a helyi Atomerőmű KSC lányai óvodásokkal együtt akasztották ki az eleségeket. 

Mit igen és mit soha?

Széles a skála, amit adhatsz a madaraknak. Az etető is lehet otthoni egyszerűbb kivitelű és persze választhatod az inkább már puccos kategóriát. Pénztárcád és kézügyességedhez mérd. Ha van hozzá affinitásod, nyugodtan lehet egyfajta közösségi program az etető elkészítése.
Adhatsz nekik: fekete napraforgót, gyümölcsöt sőt állati zsiradékot. Elsősorban kacsa-, liba- és sertéshájat. Mellőzd az ételhulladék kihelyezését. Viszont az etető mellett itasd is őket. 

SOHA NE ADJ AZ ÉNEKESMADARAKNAK AZ ETETŐBEN ÉS A VÍZIMADARAKNAK KENYERET, KENYÉRMORZSÁT, PÉKSÜTEMÉNYT. EZEK GYAKORI ÉS NAGY MENNYISÉGŰ FOGYASZTÁS ESETÉN KIMONDOTTAN VESZÉLYES SZÁMUKRA!

A kenyérfélék erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatja. 

Ha okosan akarsz készülni az etetésükre, akkor érdemes az egész évben működtetett itató mellett elkezdeni decemberben az etetést. 

Az etetés célja nem a madarak életben tartása!

Az okok – mint ahogy fentebb említettük – a madarak látványa, közeli megfigyelhetősége. Ezen felül a madarak jelenléte biológiai védekezést jelent az általuk az etetőhely közelében összeszedett gyommagvaknak, rovar- és kisrágcsáló-kártevőknek köszönhetően.

Tudtad? Nagyon fontos!

A Magyar Madártani Egyesület honlapja így fogalmaz: 

„Meg kellene értenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a "szeretetünkre", hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van, lenne szükségük! Éppen ezért a vízimadarak esetében a SOHA, SEHOL, SEMMIVEL NE ETESSÜK őket alapelv betartása jelenti a legjobb, az állatok érdekeit leginkább szem előtt tartó magatartást.”

Ennek legfőbb oka: az etetőhelyek mesterséges táplálékkínálata  kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést.

A lehetőség tehát adott, de az biztos, hogy csodás látványt nyújtanak a csipegető madárkák a téli hóesésben!