1941-ben tervezték és valósították meg a bukovinai székelyek áttelepítését. A legfontosabb szempont a procedúrában az volt, hogy hagyományaikat mindenképpen ápolni tudják és azokat át tudják adni a következő generációnak.

A székelyek azután, hogy nyolcvan évvel ezelőtt elindultak Bukovinából, otthonra találtak Bátaszéken – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa szombaton a Székelyek Háza átadásán.

Önkéntesek is munkálkodtak

Az idén negyedik alkalommal megrendezett józseffalvi búcsú alkalmával avatták fel a Székelyek házát Bátaszéken. A rendezvényen megjelent dr. Bozsolik Róbert polgármester és Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetéségnek elnöke is. Az épület 320 négyzetméteres, létrehozása a Bátaszéki Székelyek Baráti Köre a nemzetpolitikai államtitkárság 50 millió forintos támogatásával és mintegy 40 millió forint értékű, önkéntes munkával történt.

Megelevenedik a kultúra

A közösségi házban, székely tájszobákban mutatják be a bukovinai székelyek néprajzi örökségét, egy új építésű közösségi teremben előadásokat, filmvetítéseket tartanak majd, és itt próbálhat a helyi székely néptáncegyüttes és az 51 éves népdalkör. A teremben helyezték el a 14 stációból álló székely golgotát, amely a székelyek történetét mutatja be.

Az átadás után helyi és környékbeli, hagyományőrző néptánc csoportok, zenekarok szórakoztatták a közönséget, majd a rendezvényt utcabál zárta.

Képek: facebook.com