Van, aki kalkulál a nyereséggel. Az építőipari vállalkozások 74 százaléka szerint az idén nettó árbevételük éves összevetésben emelkedni fog.

Vannak kevésbé optimisták

A  vállalkozások 15 százaléka csökkenéssel számol, 11 százalékuk  úgy látja, hogy árbevétele nem fog változni 2020-hoz képest. Erre következtet legfrisebb felméréséből az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Az ÉVOSZ a mérnöki szféra, tervezők, kivitelezők bevonásával készített felmérést az építési piacon az első nyolc hónap tapasztaltairól.

A 400 válaszadó között mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozás is szerepelt, országos lefedettséggel. A felmérésben  a válaszadók 25 százaléka jelezte, hogy várakozása szerint nyereségesebb évet zár 2021-ben mint tavaly, 48 százalék szerint nem javul a jövedelmezősége, a fővárosiak többsége pedig csökkenésre számít.

Sok minden nehezítette az építőipar helyzetét

Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta a felmérés szerint az építőipari alapanyagok és termékek áremelkedése, a munkaerő drágulása nehéz helyzetbe hozta az építési piac valamennyi szereplőjét.

"Az adatok szerint az első fél évben 2020 végéhez képest a fővárosban, illetve országosan a faanyagok ára 86, illetve 160 százalékkal, a hőszigetelő anyagoké 38, illetve 45 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek ára pedig Budapesten és országosan egyaránt 35 százalékkal nőtt"

– fogalmazott. Az adatok jellemzőek Tolna megyére is. 

fotó: pixabay