Máris automatikusan postázzák a jogosítványt. Az a szekszárdi lakos, aki rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, mostantól automatikusan kaphatja meg új jogosítványát egy online nyilatkozat kitöltése után – ráadásul nem kell érte fizetni.  

Bővült a felület

Új funkcióval bővült   a Személyreszabott Ügyintézési Felület. Ha az új okmányt azért szeretnéd kérni, mert házasságkötés után megváltozott a vezetékneved, szintén csak az online hozzájárulásodra van szükség. Az anyakönyvvezető továbbítja frissített adatainkat az illetékeseknek.

Ha valaki mégsem szeretne élni ezzel a lehetőséggel, továbbra is fordulhat a kormányablak munkatársaihoz.

Nem kell fizetned négyezret

Az internetes ügyintézéssel szemben a jelenléti ügyintézés során továbbra is négyezer forintba kerül a kártya kiállítása. Kivétel az öregségi nyugdíjkorhatár. Az azt elérők esetében, ha az alkalmasságot egy évre vagy annál rövidebb időre állapították meg, az illeték ezerötszáz forint.

Mire kell figyelned?

A legfontosabb az, ha az ügyfélkapudat szeretnéd használni, akkor a jogosítványod lejárati ideje előtt kell kitöltened az online nyilatkozatot. Ezután csak meg kell várnod, hogy a hosszabbításhoz kötelező orvosi alkalmassági igazolást feltöltsék a rendszerbe.

Ha az egészségügyi dokumentumok felkerülnek, a vezetői okmányt legyártják, nyolc napon belül pedig kézbesíthetik arra a címre, amit a nyilatkozatban megadtál.

Az automatikus megújítás egyik feltétele, hogy az állami rendszerben legyen egy három évnél nem régebbi igazolványkép. Amennyiben ilyen nincs, a hiány kiküszöbölésére nemsokára egy új szolgáltatás lesz elérhető, ahol videochat lehetőségét alakítják majd ki. 

fotó: pixabay