Védekezz házi praktikával! A levéltetű szinte ellepi a szilvafa levelét. Ezt bizonyítja az egyik szekszárdi hobbi kertész által küldött fotó. 

Számos fajtája létezik

Talán nem is gondolnád, mennyi fajtája van a levéltetűnek, ami megkeserítheti a dolgod a kertben. 

  • Rózsalevéltetű (zöld levéltetű): talán a legismertebb fajta, színe zöld, teste szinte átlátszó, mérete apró. Csápjai majdnem olyan hosszúak, mint a teste, hátrafelé nyúlnak.
  • Cseresznye-levéltetű (fekete levéltetű): jellegzetes, fekete színű faj, aminek a cseresznye- és meggyfák a céltáblái. Az egész világon elterjedt.
  • Almafa és ribiszke-levélpirosító tetű: a szívogatás hatására a fiatal levelek hólyagosak, pirosak lesznek.
  • Lisztes káposzta-levéltetű: a keresztesvirágú növények világszinten elterjedt élősködője.
  • Zöld őszibarack-levéltetű: az őszibarack fa nedveit szívogató élősködő.

Magyarországon több, mint 70 levéltetű fajtát különböztetünk meg.

Védekezés házilag

Ha levéltetvek jelenlétét érzékeled egy kisebb bokron, palántán vagy virágon, nem kell egyből a legdrágább „csodaszert” megvásárolnod. 

A népi bölcsesség, megfigyelt tapasztalatok szerint ecet, szódabikarbóna és más egyszerű, konyhában, fürdőszobában fellelhető anyagokkal sokat tehetsz ellenük.  Azt azonban tudnod kell, ezek a megoldások csak kordában tartható növényeknél alkalmazhatóak, egy gyümölcsfát ne így kezelj!

Vízsugaras lemosás

Fürdesd meg a növényedet. Ez a legegyszerűbb megoldás. Leginkább a cserepes növények esetében használ, amelyet, ha megtisztítottunk és visszatettünk a helyére, nem fertőződik vissza könnyen a természetből. Ne mosd túl erős vízsugárral!

Növénytársítás levéltetű ellen

Vannak olyan növények, amelyeket a levéltetvek nem kedvelnek, ennek köszönhetően sem őket, sem a szomszédságukba ültetett palántákat nem támadják meg. Ebből a célból ültess: körömvirágot, mentát,  oregánót,  levendulát vagy fokhagymát. A levéltetű a nagy napraforgót sem kedveli.

Oldat a tetvek ellen 

Használhatsz házi levéltetű elleni oldatot. Csalánt és gyermekláncfüvet. A levéltetű ezeket a növényeket nem kedveli. Fogj egy fej fokhagymát, egy csokor mentát, körömvirágot vagy levendulát és egyszerűen turmixold őket össze 1-1 liter vízzel. A  keveréket hagyd állni egy éjszakán át, majd másnap forrald fel. Szűrd le, végül hagyd kihűlni és kész is a természetes, környezetbarát házi permetszer levéltetű ellen.

Permetezzük a szert a fertőzött területekre minden nap és figyeljük a változást!

Kémiai házi permetszer 

A szódabikarbóna levéltetvek ellen is hatásos: keverj el 0,5 l vízben 2 evőkanál ecetet, 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál szódabikarbónát és 2 evőkanál szappant vagy mosogatószert. Ez az egyszerű, házilag készített oldat megöli a levéltetveket.