A válasz kullancs, ami sokkal inkább borzolja jelenleg a kedélyeket, mint Hevesi Tamás slágere. Fokozott figyelmet kérnek az állattartóktól. 

Hazánkban már több helyen kimutatták

Megjelent itthon a csíkos lábú kullancs, a nagyméretű kullancs többféle veszélyes kórokozót – köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust – hordozhatja.

Már kettőt is találtak belőle. 

Ez a faj a Földközi-tengernél, Afrikában és Ázsia déli részén jellemző. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont  által tavasszal indított Kullancsfigyelő programnak köszönhetően három hónapon belül a második példányt azonosították a hazánkban.

Állattartók figyelem!

Kutyán és szarvasmarhán is észleltek egy  egy   kullancsot. A Hyalomma nevű fajból Bács-Kiskun megyében találták meg a második példányt. Szeptemberben egy Vas megyei kutyán azonosították. A kullancsok molekuláris biológiai módszerekkel történő vizsgálata továbbra is a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésben történik. 

A kutatók továbbra is arra kérik a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, hogy nem találnak-e Hyalomma egyedet. 

Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további információ a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon érhető el.