Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Csúcsról tört le a BUX, emelte a kamatot az MNB – ez történt a héten

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a héten, a BUX 51 068,80 ponton zárt pénteken, 627,75 ponttal, 1,21 százalékkal alacsonyabban előző heti záróértékénél.

A részvénypiac forgalma 46,7 milliárd forint volt a múlt heti 63,3 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek a héten. Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte: az előző heti történelmi csúcsok után a héten negatív korrekció jellemezte a hazai tőzsdeindexet, a BUX a romló nemzetközi befektetői hangulatban esett az 52 ezer pontos csúcs áttörését követően.

A hét hírei kapcsán felidézték, hogy folytatódott a hazai kamatemelési ciklus. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 30 bázisponttal emelte az alapkamatot és a kamatfolyosót, ami megfelelt az előzetes várakozásoknak.

A jegybank bejelentette azt is, hogy megkezdik az állampapír-vásárlási program fokozatos és óvatos kivezetését, a Növekedési kötvényprogram keretösszegét pedig 400 milliárd forinttal, 1550 milliárd forintra emelték.