Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Döntött a G20, jöhet a globális minimumadó

Megállapodtak a 15 százalékos globális minimumadó bevezetésének szükségességéről a G20-ak vezetői. Eszerint a jövőben egységesen 15 százalékos társasági adót alkalmaznának a kormányok a multinacionális vállalatokra. A tervezetet hivatalosan vasárnap fogadják el.

Az OECD 2019-ben kezdte kidolgozni a globális minimumadó-szabályozás keretrendszerét. Az októberben 136 ország által Párizsban elfogadott megállapodás lényege, hogy a jövőben egységesen, 15 százalékos társasági adót alkalmaznának a kormányok a multinacionális vállalatokra, köztük az olyan óriáscégekre, mint a Google, az Amazon, a Facebook, a Microsoft és az Apple, megnehezítve számukra az adóelkerülést, amelyet úgy értek el, hogy alacsony adózású országokban hoztak létre irodákat.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU vezetőit tömörítő G20-ak kétnapos csúcstalálkozója szombaton kezdődött Rómában. Szó lesz még a klímaváltozásról, valamint arról, hogy miként küldhetnének több koronavírus elleni védőoltást a legszegényebb országokba.