Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Kultúra

Egy még ma is működő ló alakú síp a hónap műtárgya

Egy ló alakú síp a hónap műtárgya a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban. A tárgy Decs-Ete mezővárosból való. A mezőváros keleti felén húzott 1. kutatóárokban lévő 8. számú gödörben tárták fel a tárgy darabjait 1996 őszén.

Összetett munka

Az objektum egykor gabonatároló verem lehetett, mielőtt a 16. századra keltezhető kerámiatöredékekkel, állatcsonttal, halcsonttal, halpikkellyel, néhány vastárggyal, egy malomkő töredékkel, közte a törött lovacska darabjaival feltöltötték. A gödör oldala enyhén hasasodik, alja homorú. A test barnásvörös, a lábak és a síp érdekes módon világos vörös. Hosszú, nyújtott test, rövid, tömzsi lábacskák. Öt darabból ragasztották össze, a ló feje és az egyik lába hiányzik. A nyakon kétoldalt a sörény bekarcolt részletei láthatók, ebből tudjuk, hogy ló alakú síp a töredékekből összeálló tárgy. A farok a síp, a kerek sípban hosszúkás rés látható, a sípszáron kissé ovális, a háton, fej közelében egy másik kisméretű lyuk található.

Még ma is működik

Kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek tölthették idejük egy részét játékkal. A játék lehetett pusztán szórakozás, de gyerekek számára egy tanulási folyamat részét is jelentette. A Tolna megyei Etén előkerült speciális, töredékes cseréptárgy egy négylábú állat, ló lehetett. A hiányzó fejnél kétoldalt három-három ferde vonal jelzi a ló sörényét. A ló lábai letörtek, úgyszintén a farok helyén lévő síp is. Három, a testhez illeszkedő, viszonylag rövid lábat és a sípot sikerült a gödör betöltésében megtalálnunk.

A síp ma is szól.

 

Kép: wmmm.hu