Kezdőlap TOLNA Tolna - Gazdaság

Egy pályázatnak köszönhetően újították fel a kismányoki Riesz-házat

0:00
/
Egy pályázatnak köszönhetően újították fel a kismányoki Riesz-házat

A Népi Építészeti Program sok régi épületen segített már. Az évi másfél milliárd forintból működő program keretében olyan magánszemélyek és szervezetek kérhetnek támogatást részleges vagy teljes épületfelújításra, akik vagy amelyek országos vagy helyi védettség alatt álló, népi építészeti ingatlannal rendelkeznek. A támogatás mértéke ötszázezer és húszmillió forint közötti, a megkívánt önrész tíz százalék.

Kismányokon is van egy ház, amely a népi jegyeket őrzi

A Tolna megyei Kismányokon a helyi műemléki védettséget is élvező Riesz-ház autentikus eredetiségével egyike azoknak a XX. század elején épült parasztházaknak, amelyek hűen őrizve építéstörténetüket, beszélnek a korról, a társadalomról, amelyben születtek.

Szebb, mint újkorában

A ház tulajdonosa is támogatási kérelmet nyújtott be, és szakértők iránymutatásával megújultak a ház nyílászárói, a párkány és a homlokzat téglaburkolata, valamint a tető csatlakozószerkezetei, köztük az oromdeszkázat. A légkábelt a kedvezőbb megjelenés és a homlokzatburkolat védelme érdekében áthelyezték, a homlokzati párkány és a vakolt ablakkeret visszanyerte az eredetivel megegyező, szürkésebb árnyalatát. A nyílászárók kutatása felszínre hozta az ablakkeretek eredeti színezését, így a restaurált ablakok visszakapták kék árnyalatukat.

Még lehet pályázni

A Népi Építészeti Programban jelenleg is van egy nyitott támogatási kör: ennek keretében szakmai előkészítésre és/vagy felújításra kérhető támogatás. A beadási határidő: 2021. október 21.

 

Kép: telekialapitvany.hu