Ahogyan egyre jobban érjük el az ősz közepét, úgy egyre több ember posztol képeket a kertjében, illetve a birtokán termő pöfeteggombákról. Sokan árulják a portájukon fellelhető gombákat, vannak azonban, akik csak recept ötletet szeretnének.

Bár a pöfeteg meglehetősen könnyen felismerhető és legtöbbször más gombafajokkal összetéveszthetetlen, jó, ha tudjuk a következőket:

Ha óriáspöfeteget találunk, középen vágjuk ketté és nézzük meg a belsejét. Ha tömött, rugalmas húsú, fehér színű belül, akkor még fiatal a gomba, ehető. Bőre ekkor még könnyen lehúzható.

Azért nem árt résen lenni

Vigyázzunk, ugyanis egyes galócafajták fiatal példányain a peremtől a tönkig érő hártyás burok feszül ki, amitől hasonlíthat a pöfeteghez! Ha a talált gömbölyded gomba akkora, mint egy focilabda, akkor kizárt, hogy galócát találtunk volna. Ettől függetlenül, a biztonság kedvéért mindig vágjuk ketté a gombát.

Ha jól jönne egy recept…

A pöfeteggomba az egyik legízletesebb gombafajta. Nem csak rántva, de grillezve is nagyon finom.

Hozzávalók:

A pöfeteg margheritához nem kell más hozzávaló, mint pöfeteg gomba, olívaolaj, fűszeres paradicsomszósz, mozzarella sajt és bazsalikom levél.

Elkészítés:

  1. A pöfeteggombából 2cm vastagságú szeleteket vágunk, majd olívaolajjal kenjük meg mindkét felüket. Egy nagyobb serpenyőben a gombaszeletek mindkét felét meggrillezzük.

  2. A gombaszeleteket megkenjük a fűszeres paradicsomszósszal, majd megszórjuk kisebb darabokra vágott sajttal. Sütőbe rakjuk grill fokozatra pár percre, amíg a sajt megolvad. Végül megszórjuk friss bazsalikom levelekkel.

Képek: facebook, cookpad.com