Kezdőlap ALISCA Alisca - Sport

Elektronikai hulladékból olimpiai érmek

0:00
/
Elektronikai hulladékból olimpiai érmek

Közel 80 ezer tonnányi kidobott készülékből készültek az idei olimpiai érmek!

2017-19 tavasza között, két éven át lakossági gyűjtés zajlott Japánban, melynek során használt elektronikai berendezéseket (mint pl. a mobiltelefonok, tabletek, fényképezőgépek) lehetett a meghatározott gyűjtőhelyeken leadni. Ilyen gyűjtőhelyek voltak a postahivatalok, iskolák, számos kültéri (utcai) gyűjtődoboz, illetve az egyik mobilvállalat üzletiben is leadhatták a készülékeket, akik szerettek volna adakozni.

„Az készülékekből kinyert fémek mennyisége (32 kg arany, 3500 kg ezüst, és 2200 kg bronz) elegendő volt az érmekhez”

– számolt be az Olimpia honlapja.

Az egy évvel elhalasztott olimpia és paralimpia győztesei számára összesen 5000 érmet gyártottak le.

Minden újrahasznosított

Az érmek mellett az őket tartó szalagok is újrahasznosított poliészter szálakból születtek, a kiosztásukhoz szükséges 100 dobogót is újrafeldolgozott műanyagból készítették el, ehhez 45 tonna háztartási és tengeri műanyaghulladékot gyűjtöttek be a szervezők.

Megpályáztatták a készítést

Az érmeket Junicsi Kavanicsi tervezte, 400 pályázat közül választották ki az övét. A terveknek az előírt dizájnelemek (Niké istennő a Panatinaikosz-stadion előterében, az 5 karika, illetve az aktuális olimpia pontos neve) mellett egyéni szabadságuk is van, a japán tervező a ragyogást célozta meg a különböző szögben hajló felületek segítségével.

Az újrahasznosítás fontos Japánban

Az értékes elektronikai hulladékok gyűjtését szeretnék tovább folytatni Japánban, s ezekből kinyerhető anyagokból közös célokat szolgáló tárgyakat készítenének, többek közt a helyi sportesemények érmeit is így gyártanák le majd a jövőben.