Legalább is az egyszer használatos műanyag. Mint azt már jeleztük korábban – hogy legyen időd eltenni egy-egy példányt emlékként – mától tilos az egyszer használatos műanyagok felhasználása az EU-ban. 

Használtuk jelentős mennyiségben

Van sok alternatíva, melyekkel a Tolna megyei üzletek, vendéglátóegységek is előszeretettel élnek. Statisztikák szerint a magyarok évente több mint 80 darab műanyag zacskót használnak el fejenként. S ezek csak a zacskók. Problémát jelentenek még a műanyag evőeszközök, a szívószálak és a PET-palackok is. 

Tiltólistán jó pár termék

A jogszabály értelmében betiltják például az egyes fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, léggömbök pálcikái és italtárolók forgalomba hozatalát. Betiltják a tizenöt és ötven mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat is. 

Gondolatainkat kell átkonvertálni

Egyfajta szemléletváltásról van itt szó, mind az üzletek, mind a vásárlók részéről. A szekszárdi boltok tapasztalatai alapján is észrevehető, hogy az utóbbi időben egyre több vásárló nem kéri a felkínált szatyrot, ehelyett előveszik táskájukból az otthonról hozott papír- vagy textiltáskákat melyeket így újra és újra felhasználhatnak.