A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakemberei számolgattak kicsit.
Végül arra jutottak, hogyha idehaza csupán egyetlen fokkal veszik lejjebb a (gáz)fűtést a háztartásokban, akkor azzal csaknem 5,4%-kal mérsékelhetik az éves fogyasztást, megspórolva ezzel 445 millió köbméter gázt.
A csökkenést az Európai Unió is szorgalmazza, ugyan nem 5, hanem 15%-os mértékben, azzal indokolva, hogy a kontinens gázellátása, illetve a kínálat szűkössége szükségessé teszi a visszafogottabb fogyasztást.
Az Európai Unió csomagja kapcsán a szakértők a hazai alternatív lehetőségeket is vizsgálták, egészen pontosan a gáz-szén szempontjából. A Mátrai Erőmű további 1,8%-kal tudná mérsékelni a számokat, a kibocsátási arányok várható növekedéséről ugyanakkor nem számoltak be.
A gázkereslet összeurópai csökkentése ugyanígy a külföldi szénerőművek teljesítménynövelésével is biztosítható. Németország, Hollandia, Csehország, és Lengyelország összesen 16 milliárd köbméter gázt tudna megspórolni.
Ez már jelentős tétel, a teljes Európai fogyasztás csaknem 5,3 százaléka. A szénerőműveket már a tavalyi télen is jobban kihasználták, mintegy 17%-kal volt magasabb a termelésük, mint egy évvel korábban.