Enzimek a műanyag ellen!

Az austini Texasi Egyetem tudósainak olyan módosított enzimet sikerült létre hozni, amely képes hatékonyan lebontani a hulladék műanyagok nagy részét.

A hulladék 12%-a PET

A Nature folyóiratban közzétett tanulmány szerint, a mesterséges inteligenciát alkalmazták a különböző mutációkra, hogy olyan gyorsan ható fehérjét hozzanak létre, amely képes lebontani a ruházatban és a csomagoló anyagokban használt szintetikus gyantát, a polietilén-tereftalát (PET), amely a világ hulladéktermelésének 12%-át teszi ki, és több száz év alatt bomlik le a környezetben.

Megvan a megoldás

A létrehozott enzim, melyet FAST-PETáznak neveztek el, egy úgynevezett depolimerizációs folyamat révén bontja le a műanyagot, azaz a polietilén-tereftalát építőelemeit visszabontja az eredeti monomerekre, mindezt mindössze egy hét alatt.

 „Ennek vannak előnyei a hagyományos újrahasznosítással szemben” – tette hozzá Hal Alper.vegyészmérnök a tanulmány egyik szerzője – „Ha megolvasztják a műanyagot, majd újraformázzák, akkor kezdi elveszíteni a szilárdságát, minden egyes újrahasznosítási körben, Ezzel szemben, ha képes depolimerizálni, majd kémiailag újrapolimerizálni, akkor minden alkalommal eredetivel azonos PET műanyag készíthető, kőolaj bevonása nélkül.”

Bár a természetben már számos (szám szerint 19) olyan enzimet találtak, amely képes lebontani a műanyagot, de ezek nem olyan hatékonyak.

A FAST-PETáz 51 féle PET-et képes lebontani, akár 30 Celsius fok hőmérséklet alatt és változó pH-viszonyok között, képes ellenállni számos külső körülménynek

Foto: pixabay