Manapság a egyre több embert érdekel a gazdasági helyzet Magyarországon. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtökön ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztató.

A járványkezelés egyértelműen eredményes volt a bérek szempontjából. Ahogy a gazdaság újraindult Magyarországon, növekedési pályára is állt. – nyilatkozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón, Budapesten.

Egyre jobb a helyzet

Kiemelte, hogy 2010 óta több mint duplájára emelkedtek a minimálbérek, ami "tolóhatást" gyakorolt a többi bérre is. Elmondta, a foglalkoztatás területén a rendszerváltás óta nem látott változások történtek. Magyarországon jelenleg 4,7 millióan dolgoznak, 260 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Az államtitkár ismertette, hogy 2021. január-májusban a tizenegy évvel ezelőttihez képest a bruttó keresetek 109 százalékkal, a nettó keresetek kedvezmények nélkül 112,5 százalékkal, a családi kedvezményekkel számolt nettó keresetek pedig 119 százalékkal emelkedtek.

Lehetséges emelés

Bodó Sándor elmondta, hogy a munkaadók a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keretében számításokat végeznek a minimálbér 200 ezer forintra való emelésének költségvonzatáról, ezt mérlegelve lehet majd kormányzati döntést hozni a közterhekről az emelés érdekében.

 

Kép: weborvos.hu