A szekszárdiak egyik kedvenc "medvehagyma helye" a Mecsek. Van, aki divat miatt szedi, de van aki, betartva az íratlan szabályokat, másnak is hagyva gyűjt és fogyasztja. Ez utóbbit tartjuk mi is követendőnek.
Vannak szabályok, amikre figyelj!
Erre irányítja a figyelmet a Mecsekerdő Zrt. a gyógynövény szezonjának kezdetén. A természetes ökoszisztémára nagy terhet jelent ilyenkor a "szüret". A jellegzetes fokhagyma-illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény gyűjtése ma már szinte divat.
No habzsi,dőzsi!
Figyelj a felelős erdőlátogatásra, ne szedd öl szám csak azért, mert van. Felhívták a figyelmet arra, hogy tovább tud élni, táplálékot raktározni a talajban megbújó hagymájában a medvehagyma, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le. A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető "Erdőtérkép" alkalmazás segíti.
Irány a konyha, készíts medvehagymás pestot
- 10 dkg medvehagyma
- 1 dkg fenyőmag
- 5 dkg grana padano (reszelve)
- 2 db chili
- só ízlés szerint
- négyszínű bors ízlés szerint
- 0.7 dl olívaolaj (extra szűz, amennyit felvesz)
Elkészítés
Egy száraz serpenyőben megpirítjuk kissé a fenyőmagot. Bedobjuk az aprítógépbe. A chilikből eltávolítjuk a magokatt, és az ereket. Szintén berakjuk az aprítógépbe. A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, és az aprítógépbe tesszük. Ledaráljuk őket. Belerakjuk a reszelt sajtot, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint, és hozzáöntünk annyi olívaolajat, amennyit felvesz, összemixeljük. Egy kis üvegbe tesszük, a tetejére is önthetünk egy kis olívaolajat, hogy lezárja, majd lefedjük, és hűtőszekrényben tárolhatjuk, vagy felhasználjuk tetszés szerint