0:00
/
Ezek a legnépszerűbb őszi gombák a szakértő szerint

Már korábban beszámoltunk róla, hogy nagyon sokan találnak mostanában gombákat. Rengeteg ember birtokán megtalálhatóak az őszi finomságok és túrázás alkalmával sem nehéz begyűjteni őket. Ám ha nem vigyázunk, könnyen pórul járhatunk! Molnár Lajos, gombaszakértő, nyugdíjas erdész arra hívja fel a figyelmet, hogy akkor is érdemes a talált gombát bevizsgáltatni, ha évek óta az erdőt járjuk és értünk a témához.

Idén nincs annyi gomba, mint tavaly

A szakértő azt mondja, most leginkább az óriás pöfeteg az egyik legnépszerűbb gomba fajta, bár idén nem lelhető fel belőlük annyi, mint a korábbi években, ez a szélsőséges időjárásnak köszönhető. Nagyon szeretik az emberek azonban továbbá a gyűrűs tőkegombát. Ilyenkor ősszel rengeteget visznek belőle bevizsgálásra. Az egyetlen olyan populáris, fogyasztásra alkalmas gomba, amely télen is megtalálható, az a kései laskagomba. Ezt főként diófákon találhatják meg azok, akik keresik.

„Most tömegesen fordul elő a nyílt füveken déli rézgomba, amelyet piacon nem szabad árusítani, mert a gyilkos galócával könnyen összetéveszthető. Fehér gomba, gallérja és bocskora is van, mint a galócának, de ő nem mérges gomba.” – tudtuk meg Molnár Lajostól.

Térítésmentes a gombák bevizsgálása

Ha gombát találunk, a szakértő szerint mindenképpen vigyük el bevizsgáltatni. Ő a szekszárdi piactéren található meg, de az otthonában is szívesen fogad gombákat. Kihangsúlyozta, hogy a vizsgálat azért is érdemes, mert minden esetben ingyenes.

 

Kép: pixabay.com