Nem kell drágáért megvenned. Ma már egyre többen költöznek nagyobb városok peremterületeire, sőt sokan kistelepüléseken vásárolna házat. Egyre inkább kedvelt a vidéki életforma.

Nyugalom és feltöltődés

Nem csupán az idilli környezet számít sokaknál, hanem a tudatos életmód is. Egyre több a hobbi kert, a kis családi gazdaság. Így sokan próbálkoznak a különböző fűszer, gyógynövények termesztésével is. Nagyon helyes!  A népi gyógyászatban általánosan ismert fűszer- és gyógynövényeinket érdemes a kertjeinkben is meghonosítani. Ráadásul nemcsak szépek, hanem nagyon olcsón termeszthetjük is őket, ráadásul számos gyógyhatással rendelkeznek.

Körömvirág

Valószínűleg már  hallottál erről a növényről és az áldásos hatásairól. Könnyedén nevelheted a kertben. A magjait kora tavasszal érdemes elvetned napfényes területre, de cserépben ilyenkor is lehet vásárolni belőle, és akár az erkély gyönyörű dísze is lehet a szép, sárga virágaival. Jól ellenáll a hidegnek és a szárazságnak egyaránt. Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló. Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit, illetve fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van. Külsőleg visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként alkalmazzák.  

Borágó

Egy  kertből sem hiányozhat ez a népi gyógyászatban régóta ismert egyéves fűszer- , dísz- és gyógynövény. A csillagalakú virágai egész nyáron nyílnak, és a levelekhez hasonlóan szintén ehetőek. Igénytelensége és díszítő virágai, valamint bolyhos hajtásai miatt díszként is ültetik. Napos, félárnyékos helyen szépen fejlődik, jó vízgazdálkodású talajba való. Szárazság idején azonban öntöznöd kell.  Rosszul viseli az átültetést, viszont jól ellenáll a különböző kártevőknek és betegségeknek. Napos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legjobban laza talajban. A népi orvoslásban levelével sebeket kezelnek, illetve a levelek főzetét fáradt szem borogatására, a tejbe áztatott friss leveleket melankóliára, szívdobogásra, idegességre ajánlják. Vese- és hólyagbántalmak esetén is használják. 

Libapimpó

Gyakori, akár tömegesen megjelenő növény a libapimpó, virága kicsi, élénksárga színű. Nyirkos rétek, árokpartok, folyó menti fövenyek, legelők évelő növénye, nyáron szinte az egész rétet ellepik. Füveskönyvek hasmenés és vérzés ellen, illetve külsőleg fogfájás, végtagfájdalmak és gyulladások esetén ajánlották. Emésztőrendszeri panaszokra kiváló: epehajtó, emésztéskönnyítő hatású, jó szolgálatot tesz hasmenés, gyomorrontás és gyomorfekély esetén is. Különféle nehezen gyógyuló sebek, így a lábszárfekély és a felfekvési sebek esetén is eredményesen alkalmazható lemosóként vagy balzsamként.  Nem biztos, hogy a libapimpót érdemes termesztenünk, mivel rengeteg van belőle úton-útfélen, de nagyon könnyű a kertünkben meghonosítani, látványos talajtakaró virág: ássunk ki néhány tövet a rétről, mezőről, és ültessük el a kertünkben. Ha jó helyre kerül, valószínűleg szaporodásnak is indul majd. 

Napraforgó

Dísznövényként itthon kevéssé elterjedt, főleg haszonnövényként tartják, de egyre több kerttulajdonos fedezi fel a növény szépségét, és díszíti vele a kiskertjét. Balkonon is tartható, a madarak viszont előszeretettel látogatják, sőt a mókusok is csemegeként dézsmálják. A dísznapraforgó kisebbre nő meg az olaja és a magja miatt tartott mezőgazdasági napraforgónál. Márciusban cserépbe is ültethető, de áprilistól már szabadföldbe is lehet vetni, és egész nyáron a kertünk dísze lesz. Viszont ennek érdekében érdemes többször ültetni, hogy folyamatosan virágozzon. Fényigényes nővény, és az sem árt, ha tápanyagban dús a talaj, amibe kerül.  Sorba rendezve mutatós hátteret alkotnak a kerti évelők társaságában vagy az edénykertben. Megköti a talajba került mérgező anyagokat, és vele együtt ezek is eltávolíthatók a területről. A napraforgósziromnak lázcsillapító, nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak. A napraforgó élénksárga karimavirágaiból 4-6 csipetnyit főzzünk meg 1 liter vízben, és lefekvés előtt igyunk meg 2 dl-t az idegesség okozta álmatlanságra.
Örömteli kertészkedést kívánunk!