Máris érik a paradicsom, egyre olcsóbb a piacon, és a kiskertekben is kezdődik a szüret. Nem csupán azért érdemes minél többet enni belőle, mert finom, hanem azért is, mert roppant egészséges.
Megvédi a bőrödet
Kutatások szerint a paradicsom rendszeres fogyasztása megvédi a bőrt a káros UV-sugárzásoktól, vagyis kisebb az esélye, hogy leégünk a napon. A kutatók szerint ez a magas likopintartalomnak köszönhető. Fontos, hogy önmagában a paradicsomfogyasztás nem elég: fényvédő krémeket minden alkalommal ajánlott használni, amikor a napra mész.
Támogatja a szív- és érrendszert
A likopin erős antioxidáns, és mindemellett csökkenti a szívinfarktus, a cukorbetegség és a sztrók kialakulásának kockázatát. Fontos szerepe van a rossz koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében is, így több fronton is véd a szív- és érrendszerimegbetegedésektől.
Javítja a látást
A likopin mellett a paradicsomban nagy mennyiségben található lutein és béta-karotin is, melyek a szem egészségét támogatják. Kutatások szerint hatásosan megelőzik a szembetegségek kialakulását, emellett védik a kék fény (monitor, mobiltelefon) káros hatásaitól is a szemet.
Felpörgeti az immunrendszert
Antioxidáns hatása miatt a likopin csökkenti a szabad gyököket a szervezetben, így kisebb az esélye a rákos sejtek kialakulásának. Hatására az immunrendszer is hatékonyabban dolgozik.
Erősíti a csontokat
A paradicsomban rengeteg K-vitamin és kalcium található – ennek köszönhetően rendszeres fogyasztásával egészségesek maradnak a csontjaid, sőt, még a csontszövet regenerálódásában is segít.