Máris érik a paradicsom, egyre olcsóbb a piacon, és a kiskertekben is kezdődik a szüret. Nem csupán azért érdemes minél többet enni belőle, mert finom, hanem azért is, mert roppant egészséges.

A titok nyitja a benne található likopin; ez a karotinoidok családjába tartozó festékanyag általában a piros színű zöldségekben és gyümölcsökben található meg, és rengeteg jótékony hatása van. A paradicsomban sokkal több van belőle, mint a többi zöldségben.

Megvédi a bőrödet

Kutatások szerint a paradicsom rendszeres fogyasztása megvédi a bőrt a káros UV-sugárzásoktól, vagyis kisebb az esélye, hogy leégünk a napon. A kutatók szerint ez a magas likopintartalomnak köszönhető. Fontos, hogy önmagában a paradicsomfogyasztás nem elég: fényvédő krémeket minden alkalommal ajánlott használni, amikor a napra mész.

Támogatja a szív- és érrendszert

A likopin erős antioxidáns, és mindemellett csökkenti a szívinfarktus, a cukorbetegség és a sztrók kialakulásának kockázatát. Fontos szerepe van a rossz koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében is, így több fronton is véd a szív- és érrendszerimegbetegedésektől.

Javítja a látást

A likopin mellett a paradicsomban nagy mennyiségben található lutein és béta-karotin is, melyek a szem egészségét támogatják. Kutatások szerint hatásosan megelőzik a szembetegségek kialakulását, emellett védik a kék fény (monitor, mobiltelefon) káros hatásaitól is a szemet.

Felpörgeti az immunrendszert

Antioxidáns hatása miatt a likopin csökkenti a szabad gyököket a szervezetben, így kisebb az esélye a rákos sejtek kialakulásának. Hatására az immunrendszer is hatékonyabban dolgozik.

Erősíti a csontokat

A paradicsomban rengeteg K-vitamin és kalcium található – ennek köszönhetően rendszeres fogyasztásával egészségesek maradnak a csontjaid, sőt, még a csontszövet regenerálódásában is segít.