Vidám figura vagy éppen zord külsejű? Ahogy éppen sikerül. De talán nincs olyan ember a Földön, aki még nem készített volna madárijesztőt vagy ne annak öltözött volna a farsangon. Na de erről tudtál?

A történelem első ismert madárijesztője mintegy háromezer évvel ezelőtt készült. Az egyiptomiak a Nílus folyó mentén ily módon akarták megvédeni búzamezőiket a madaraktól. A múltban megkíséreltek gépeket készíteni a madárijesztők helyettesítésére, de nem jártak sikerrel. A madarak ugyanis okosabbak, mint gondolnád, így gyorsan felismerték ezeket a struktúrákat. Néhány kísérletben konzervdobozokat lógattak a fákra, de a varjak rövid időn belül rájöttek, hogy ez csak egy trükk és hatalmas pusztításba kezdtek a mezőkön.

Múltból érkezett segítség

Eredetileg a görög gazdák olyan madárijesztőket készítettek, amik hasonlítottak Pripusra, Dionüszosz és Aphrodité fiára. A mítosz szerint Priapus a szőlőültetvények közelében élt és nagyon csúnya volt. Amikor kiállt a szőlőbe, elriasztotta a madarakat és ezzel megmentette a termést.

A japán gazdálkodók is alkalmaztak madárijesztőket a múltban, ám ők öreg rongyokat, húst és halcsontot akasztottak rájuk. Így maga a szag is elegendő volt ahhoz, hogy ne csak a madarakat, hanem az összes vadat távol tartsa a növényektől.

A német gazdák fából készült boszorkányokat készítettek, mert úgy vélték, hogy a boszorkányok testükbe vonzzák a téli gonosz szellemet.

Most Te is készíthetsz madárijesztőt!

Mindebben Binder Borbála segít majd. Október 6-án várják az alkotni vágyókat.  

fotó: pixabay