Olykor megriasztja őket a mezőgazdasági gép. A jóidő beköszöntével megkezdődtek és folynak a mezőgazdasági területeken a tavaszi munkálatok. Ezeken a földeken a tél folyamán jelentős számú vad – főleg őzek – talált  táplálékot, menedékhelyet és nyugalmat. Ezek az állatok most a földművelő gépektől gyakran megriadva menekülnek még a nappali órákban is, éjjel pedig a megszokott helyükre szeretnének visszatérni.

Sok esetben ezt úgy tudják csak megtenni, hogy a veszélyt fel nem ismerve átkelnek a közutakon, azokon bármely napszakban előfordulhatnak. Sajnos gyakran előfordul, hogy az utakon közlekedő autósok, motorosok elé kerülnek és megtörténik a baj, elgázolják a vadat.

Három hónap alatt jelentős az anyagi kár

Tolna megye közútjain 2022. első három hónapjában több, mint 40 vadelütés történt, szerencsére egyik esetben sem következett be személyi sérülés, viszont igen jelentős volt az anyagi kár.

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Lakott területen kívüli utakon vadakkal bárhol és bármikor találkozhatunk. 

A vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet. Az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud időben kitérni az ütközés elől. 

A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán és menekülni próbál a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének a vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk és a menetszél működteti.

A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság jóvoltából ilyen vadriasztó sípokkal jutalmazták a Bonyhádi Rendőrkapitányság egyenruhásai a napokban azokat szabályosan közlekedő autósokat, akik még nem rendelkeznek ilyen eszközzel.