Sok a tévhit az állattartók között, főszerepben a kullancs. Biztosan te is érezted már a négylábú cimborád simogatása alkalmával, hogy valami „búbosodik”. Ez már a jóllakott kullancs. Minden időszakban az egyik legkellemesebb kikapcsolódás lehet egy séta a szekszárdi borvidéken, amolyan igazi családos. Kutyás. De ahhoz, hogy ez valóban kellemes élmény is maradjon, legyél körültekintő. Ne csak a család tagjait – gondolok itt az emberekere – vizsgáld át utána, fordíts figyelmet ugató társadra is!

A szakemberek szerint sok a TÉVHIT

 

  • Nem igaz például, hogy csak tavasztól őszig aktívak. Bár valóban a szaporodásuknak leginkább a meleg, nedves közeg kedvez, ezáltal a leírt időszakban vannak jelen a legnagyobb számban. Viszont, főleg nagyobb városokon belül, de lakott területen kívüli melegebb menedékekben is nagyon sokuk túlélheti akár az extrém időjárási körülményeket is.
  • Szintén tévhit, hogy kullancsot csak erdős, fás vidékeken szerezhetünk be. Találkozhatunk velük ugyanis a füves, cserjés területeken is. Akár egy városi parkban. 

BABESIA CANIS – a mumus

Tünetei a magas láz, vérfesték-vizelés. Ezt hívják "kullancsfertőzésnek" a köznyelvben. Ha nem jut időben orvoshoz a kutyus, akár napok alatt belepusztulhat. A Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium, elhúzódó, több szervrendszert érintő betegséget okoz – írja a szakirodalom.

Persze nem minden kullancs fertőzött ezekkel a mikrobákkal, de jobb félni, mint megijedni. 

A kullancs eltávolítása

Nem helyes:

  • bekenése olajjal, zsírral, krémekkel
  • kullancs összenyomása
  • kullancs csavarása

Ezekkel a módszerekkel a rovar légzőnyílásának eltömését érjük el. A fulladozó kullancs fertőző anyagait még hatékonyabban bejuttatja az állatba.

Kullancs csipesz és kullancskanál

A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál.

Ha mégis bent szakad a feje, nem kell megijedned.

Az állatorvosok szerint ilyenkor fellép a szervezetben egy gyulladásos reakció és kilöki a bent maradt testrészt. Persze, hogy megnyugodj, akár orvoshoz is elsétálhattok.  Ma már könnyebb dolgunk van a megelőzéssel, mint régen. Már kaphatók különböző övek, tabletták, spray-k, amik távol tartják a gondok forrását.