A cseresznye az egyik legkedveltebb gyümölcs nyáron. Nemcsak finomak, de vitaminokat, ásványi anyagokat és hasznos növényi vegyületeket is tartalmaznak.

Magas tápanyagtartalom

A cseresznye csonthéjas gyümölcs, amely többféle méretben, színben és ízben kapható. Ízvilága a fanyarabb és a rendkívül édes, tehát magas gyümölcscukrot tartalmazó skálán mozog. Színük a sárgától a mélyfeketés-vörösig változhat. Abban viszont az összes változata megegyezik: rendkívül táplálóak és tele vannak rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Antioxidánsokban gazdag

A cseresznyében található növényi vegyületek magas koncentrációja felelős a fogyasztáshoz kapcsolódó számos további előnyért. Minden cseresznye tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, ezek mennyisége fajtánként változhat. A magas antioxidáns tartalom segíthet leküzdeni az oxidatív stresszt, ami számos krónikus betegségtől megóv és megakadályozza az öregedés folyamatainak korai megjelenését. 

Elősegíti a regenerációt

Kutatások azt mutatják, hogy a cseresznyében található gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületek segíthetnek enyhíteni a testmozgás okozta izomfájdalmat, -károsodást és -gyulladást. Azt találták, hogy a cseresznyelé és -koncentrátum felgyorsítja az izmok felépülését, csökkenti az edzés által kiváltott izomfájdalmakat, és megakadályozza az izomtömeg csökkenését állóképességi sportolóknál. 

Jótékony hatással van a szív egészségére

Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyümölcsökben gazdag étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A cseresznye különösen előnyös ebből a szempontból, mivel tápanyagban és olyan vegyületekben gazdag, amelyekről ismert, hogy támogatják a szív egészségét. 

Javítja az alvás minőségét

Alvást elősegítő hatása a gyümölcsben lévő növényi vegyületek magas koncentrációjának tulajdonítható. Ezenkívül a cseresznye melatonint tartalmaz, ami segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklusát.