Biztos vagyok benne, hogy láttál már Frida Kahlo festményt. Abban is biztos vagyok, hogy hatott rád, hiszen a festőnő képei sokszor nyomasztó, szürreális hangulatúak, melyeket nem könnyen felejt el az ember. Képei, valamint a róla készült fotók bejárták a világot, és nem véletlen, hogy a sűrű, kissé összenőtt szemöldökű művésznő Mexikó egyik emblematikus alakjává vált. A festészete mellett kommunista nézeteivel, feminista és egyházellenessége miatt került a figyelem középpontjába, valamint Diego Riverával folytatott szenvedélyes és botrányos házassága is rengeteg pletykára adott okot.

Señora Kahlo kiskamasz korom óta hatalmas szerelem számomra. Ismerem az összes festményét és a legtöbb mögötti történetet, kívülről fújom az önéletrajzát, fénykoromban még a Facebook profilképem alá is Frida egy Diegonak írt szerelmes levelét másoltam be.
Nem volt tehát kérdés, hogy ez a könyv nálam fog landolni abban a percben, amint megláttam a könyvesboltban.

A Füveskönyv története

A hagyomány szerint november 2-án az Úr rövid földi látogatást engedélyez az elhunytaknak, és ilyenkor illik oltárt emelni nekik. A virágokon, gyertyákon és füstölőkön kívül sokszor a kedvenc ételeik is az ajándék részei. A könyv elején olvashatsz arról, hogy Fridának volt egy kis fekete füzete, melyet "Füveskönyvnek" nevezett el. Ebben a könyvecskében gyűjtögette a Halottak napi receptjeit, és ebből készítette az áldozati ajándékokat.
A regény ezeket az ételeket tartalmazza, valamint a hozzá kapcsolódó fő életrajzi eseményeket idézi fel.

Apja magyar származású volt

A könyv Frida halála előtti nappal indít, majd szépen elmeséli az életét. Bemutatja a családját, gyerekkorát, a felnőtt éveket és a végén visszatérünk a halála előtti naphoz, ezzel adva egy tökéletes keretet.
Az első nagy sorsforduló tizenhét éves korában következik be, amikor tragikus balesetet szenved és ez az egész életét megpecsételi. Magyar származású apja, indián dajkája és lánytestvérei bármit megadnának, hogy visszakapják és a lány sem akar a túlvilágon maradni. Végül egyezséget köt a Halállal, és ettől kezdve minden évben áldozatot kell bemutatnia. Itt lép a képbe a notesz. A történetek végén találsz egy-egy receptet is, melyek mind áldozati ajándékok, és a gasztronómiai utazás mellett fejezetről fejezetre bontakozik ki egy asszony élete és féktelen élni akarása.

Valósághűen adja vissza a történetet

Azt gondolom, Haghenbeck egy varázslatos utazásra invitálja az olvasót, aki betekintést nyerhet Frida szenvedélyes életébe. Olvashatunk hosszú és viharos kapcsolatáról Diego Riverával és képet kapunk arról is, mennyire összetett és színes egyéniség volt ez a fantasztikus nő. Mert nem csak a művészete, de a személyisége is lenyűgöző. Az elbeszélés során megismerjük azokat az emberek is, akiket Frida nagyra tartott, véleményük fontos volt számára, ezért a könyvben szerepet kap Georgia O'Keeffe, Trockij, Nelson Rockefeller, Ernest Hemingway, John Dos Passos, Henry Miller, de még Salvador Dalí is. Érdekes, fiktív leírás egy asszonyról, aki maga a végtelen szenvedés, a művészet és a szerelem. A receptek pedig tökéletesen passzolnak Frida életének fordulópontjaihoz, legyen az esküvő, temetés, szerelem, árulás, politikai vagy művészeti vonatkozás.

A regényt számos nyelvre lefordították és 2009-ben elnyerte az egyik legrangosabb latin-amerikai irodalmi díjat. Hazánkban 2012-ben jelent meg. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kivételes, erős nőket, az érdekes karaktereket, Mexikót és a finom recepteket.